top of page

Ons wetenschappelijk werk

Ik ben sinds 2013 lector Meisjes en mentaal welbevinden aan Hogeschool Rotterdam.  

Het lectoraat Meisjes en mentaal welbevinden zet zich in voor het versterken van de mentale gezondheid van meisjes in de leeftijd van 10 tot en met 16 jaar. We doen dat door wetenschappelijk onderzoek te doen naar de vraag hoe we meisjes kunnen leren om gezonde vriendschappen te ontwikkelen en te onderhouden. Wij onderzoeken met longitudinale designs en geavanceerde statistische methoden hoe meisjes met vriendinnen praten over gedachten en emoties, en hoe de manier waarop ze dit doen van invloed is op hun mentale gezondheid en de kwaliteit van hun vriendschappen. Deze kennis gebruiken wij om effectief-bewezen preventieprogramma’s te ontwikkelen en met behulp van Randomized Controller Trials te evalueren. Deze programma’s leren vriendinnenkoppels om hun emoties tijdens hun gesprekken en hun gezamenlijke activiteiten op een gezonde manier te reguleren. Effectief-bewezen mindfulness-technieken en psycho-educatie zijn belangrijke bouwstenen van deze programma’s. We onderzoeken tot slot ook factoren die de kwaliteit van de implementatie bevorderen. Deze kennis gebruiken wij voor de ontwikkeling van de trainingsprogramma’s en het opleiden van trainers.

Het lectoraat werkt samen met meisjes, met professionals op het gebied van mindfulness, onderwijs en jeugdhulp, met andere kennisinstellingen in binnen- en buitenland en met creatieve experts die implementatie-ondersteunende eMental health applicaties voor ons ontwikkelen.

​

Meer weten? 

​

​

​

  • LinkedIn
Schermafbeelding 2024-06-10 102139.png

01

Project Name

We publiceren in Nederlandstalige tijdschriften voor onderwijs- en zorgprofessionals over de risico's co-rumineren: samen piekeren, door goede vriendinnen. Wanneer meisjes co-rumineren, praten zij buitensporig veel over de onplezierige emoties die zij ervaren.

Referentie: Vuijk, P., & Weerheijm, C. E. (2022). Elkaar goedbedoeld de put in praten. Het risico van co-rumineren door meisjes. Kind en Adolescent Praktijk, 2, 16-23.

Wil je het artikel lezen? Stuur mij een berichtje. 

02

We ontwikkelen mindfulness-trainingen voor vriendinnenkoppels die buitensporig veel co-rumineren. We hebben een trainingsprogramma ontwikkeld voor meisjes op het voortgezet onderwijs. Dit programma start na de zomervakantie. Dan gaan we ook onderzoeken of het programma impact heeft op de mentale gezondheid van meisjes. Ons studieprotocol is gepubliceerd in Trials.

Referentie:

Vuijk, P., Bul, K., Buil, M., Rauws, M., Curie, K., Amesz, C., Weerheijm, R., & Riper, H. (2024). Effectiveness of a blended school-based mindfulness program for the prevention of co-rumination and internalizing problems in Dutch secondary school girls: A cluster Randomized Controlled Trial. Trials, 25: 40.

Wil je dit artikel lezen? Stuur mij een berichtje. 

Schermafbeelding 2024-06-10 104531.png

Project Name

pc.png

We weten dat buitensporig co-rumineren door meisjes leidt tot mentale klachten, zoals depressieve symptomen. We doen ook onderzoek naar de vraag hoe dat precies komt, en welke meisjes meer vatbaar zijn voor de negatieve effecten van steun aan en door vriendinnen. 

Referentie: Van der Mey-Baijens, S., Buil, J. M., Vuijk, P., Bul, K. C. M., Branje, S., Meeuws, W., & Van Lier, P. A. C. (2023). Perceived Support from Best Friends and Depressive Symptoms during Adolescence: Disentangling Personal from Dyadic Level Effects. Research on Child and Adolescent Psychopathology, 51, 469-483.

Wil je dit artikel lezen? Stuur mij een berichtje. 

03

Project Name

04

Project Name

We werken ook graag mee aan kennisdeling. We worden vaak gevraagd om een bijdrage te leveren aan populairwetenschappelijke publicaties, zoals interviews in kranten en podcasts. 

De link naar deze publicatie vind je hier:

Meisjes kunnen elkaar nét iets te goed de put in praten, zegt deze orthopedagoog - De Correspondent

correspondent.png

                 Contact
          Email: patriciavuijk@outlook.com
             Telefonisch:
06-15959704

  • Twitter
  • LinkedIn

© 2024 Mindfulness praktijk Brein Balans 

KvK nummer: 64197069

Proudly created with Wix.com

bottom of page